Vsi kolesarski navdušenci že nestrpno čakamo na začetek kolesarske sezone, vendar za nemoteno vožnjo ne smemo pozabiti na predsezonski pregled e-kolesa. Glede na to, da se e-kolesa razlikujejo od običajnih, moramo posameznim komponentam nameniti še toliko več pozornosti. 

 

Pogonski sklop in programska oprema

Skozi postopek sistemskega pregleda e-kolesa, naš servisni oddelek s pomočjo orodja za diagnosticiranje preveri ali motor, baterija in prikazovalnik delujejo nemoteno in sinhrono. Poleg tega preverijo tudi stanje programske opreme, katero je v primeru zastarelosti, potrebno posodobiti.

Baterija

Glede na to, da v zimskem času e-kolesa niso v redni uporabi, je priporočeno preveriti kapaciteto baterije. Naš servisni oddelek s pomočjo posebnega testnega orodja preveri učinkovistost baterije po zimskem počitku.

Zavore 

Zaradi dodatne teže pogonskega sklopa, se e-kolo med zviranjem pogosto znajde pod velikim pritiskom. Pred sezono so tako zavore potrebne celostnega pregleda. Preveriti je potrebno debelino zavornih diskov in ploščic ter jih po potrebi zamenjati. V nekaterih primerih, pa je potrebno tudi prezračenje zavor.

Vijaki, ležaji in osi

V primeru daljše neuporabe je izredno pomembno preveriti pritrjenost posameznih vijakov, še posebej v sklopu sedeža, krmilne opore in krmila. V primeru, da je e-kolo polnovzmetno, pred sezono priporočamo tudi pregled obrabljenosti ležajevev, katerim z ustreznim čiščenjem lahko bistveno podaljšamo življensko dobo.

Veriga 

Veriga se zaradi pomanjkanja podmazovanja pogosto hitro obrablja. Obraba verige, pa posledično pomeni hitrejše obrabljanje verižnika in kasete, kar otežuje prestavljanje. Naš servisni oddelek v izogib prihodnjemu obrabljanju za to poskrbi z izmero napetosti verige in jo potrebi zamenja. 

Plašči

Obrabljanost in tlak v plaščih sta v primeru e-koles ključnega pomena, saj direktno vplivata na domet baterije. Tlak je tako pred uporabo potrebno nastaviti na priporočljivo raven, ki se med modeli e-koles razlikuje. Poleg tega je potrebno plašče podrobno pregledati za morebitne razpoke ali obrabljen profil ter jih v primeru obrabljenosti zamenjati.

Naročite se na predsezonski servis

Od 01.04.2021 vas bomo v našem novem prodajnem in servisnem centru e-koles z veseljem sprejeli na predsezonski servis vašega e-kolesa.

 

marec 18, 2021 — ELPEC d.o.o.

Napiši komentar

Ne pozabite: komentarji so pred objavo pregledani.